AVRUPA’YA 10 MİLYON DOLARLIK NOEL ÇENEĞİ
Antalya, Isparta ve Burdur ormanlarından toplanan bitkiler ve köylü kadınların hazırladığı 3 milyon Noel çelengi, Hristiyan aleminin en kıymetli bayramı olan Noel için Avrupa’ya ihraç edilerek 10 milyon dolarlık gelir elde edildi.
İlk olarak 1990’lı yılların ortalarında Antalya’da bir Alman kadın tarafından üretilip ihraç edilen Noel çelengi, Hristiyanlar tarafından 24 Aralık’ta başlayan Noel ve yılbaşı kutlamalarında kapı, yemek masası ve yemek masası dekorasyonu olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. mezarlıklar. Süs bitkileri sektörü tarafından Isparta, Burdur ve Antalya’daki dağlık alanlarda ve ormanlarda bedel karşılığı toplanan orman tahliyesi eserlerle hazırlanan yılbaşı çelenkleri birçok Avrupa ülkesine gönderiliyor. Ağırlıklı olarak mersin dalı, ardıç, dağ çileği, kozalak, çam kozalağı, tespih bitkisi, süs patlıcanı; Afyonkarahisar’dan getirilen kırmızı fındık biber, kızılcık, kara yabani üzüm ve kuşburnu gibi birden fazla orman bitkisi toplanıyor. Bu bitkiler daha sonra köyün hanımları tarafından el işçiliği ile yapılır.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, özellikle yılbaşı döneminde çelenk ihracatının yoğun olduğunu belirterek, “Bu yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık bir pazarımız var. Noel döneminde. , insanlar bu ürünleri tamamen doğal ortamdan bazı izinler aldıktan sonra evlerinin kapılarına asıyorlar, “Burada toplayıp işliyor ve el emeği ile Avrupa’ya gönderiyoruz. Bu dönem için 3 milyon çelenk ve 10 milyon dolarlık ihracat potansiyelimiz var. Bu çok iyi bir rakam” dedi.
Avrupalılar için kutsal bir değeri olan çelenklerin hazırlandıktan sonra Avrupa ülkelerine gönderildiğini belirten Yılmaz, “Buradaki en değerli pazarımız Hollanda. Hollanda’nın bizden aldığı ürünler sadece Hollanda’da değil. •Hollanda, özellikle süs bitkilerinin dağıtım merkezi olarak dünyanın en değerli ülkesi konumundadır.Buradan da Avrupa’da ve dünyada birçok ülkeye dağıtımı yapılmaktadır. İsa’nın yeniden doğuşunun sembollerinden biri olan ve üzerindeki bitkilerin bereketi ve merhameti simgelediği sıfır rakamı şeklindeki çelenkler, özellikle bu dönemde konut ve mezarlık ziyaretlerinde, yemek masalarında, kapı ve duvarlarda asılıdır. .”