Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Velilere Seslendi: ‘Günde Kaç Saat Ders Çalışıyorsunuz?’
Uğur ŞAHİN/ İSTANBUL Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin velilere seslenerek, “Çocuklarımıza her zaman okuma tavsiyesinde bulunuyoruz. Peki günde kaç saat kitap okuyorsunuz, günde kaç saat kitap okuyarak örnek oluyorsunuz?” Çocuğunuz okuyarak mı?”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Zeytinburnu Belediyesi Radyo İlçe Konağı’nın açılış programına katıldı. Bakan Tekin’e
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da eşlik etti.
“DÜNYADAN FARKLI BİR YERDEYİZ”
Tekin, “Kaba bir hesap yapalım. Zorunlu eğitimdeki bir çocuğun şu anki ömrü 150 bin 160 bin saat civarında. Zorunlu eğitim çağında çocuklarımızı kaç saat okulda tutuyoruz? Yaklaşık 12 bin saat. Ortalama olarak günün yüzde onunu bile bizimle geçirmiyorlar. Yaklaşık 24 saatin 2’sini.” 18 yaşına gelene kadar yarım saatini okulda geçiriyor. 2 buçuk saat dışında kalan zamanını başka yerlerde geçiriyor. Toplum bizden bunu istiyor. Çocuğunuzun gününün yaklaşık yüzde onunu sizinle geçirmesine izin verin, ancak siz onu her yönden eğitin. Çocuklarımızı yaklaşık 12 bin saat okulda tutuyoruz. Dünya ortalamasından çok daha yüksektir. Dünyanın bir yerindeyiz. Dünyadaki ortalama öğretmen sayısı 7 bin ila 8 bin civarında. Dünyadan farklı bir yerdeyiz. Onları daha çok okulda tutuyoruz. Okullardaki öğretmenlerin çocuklarımızın akademik başarısına katkısı sizin iddia ettiğiniz kadar fazla değil. En uygun akademik çalışmalar çocukların başarısını yüzde 40-50 oranında etkilediğini gösteriyor. “Eğer istiyorsak kimden takviye almamız gerekiyor? İşte buradan almamız lazım” dedi.
“ÖNCE KENDİMİZİ SORGULAYALIM”
Dijital bağımlılıktan bahseden Tekin, konuşmasına şöyle devam etti: “Çocuklarımızın dijital bağımlılığının önemli bir nedeni ebeveyn ve aile ortamında yaşadıkları deneyimlerdir. Çocuğunuza ‘Oğlum cep telefonunu bırak’ demek yerine, ‘Kendimizi sorgulayalım. Dijital bağımlılık ne düzeyde? Çocuklarımızla birlikteyken bitirebilir miyiz? Daha somut bir çözüm.” Bir örnek vereyim. Çocuklarımıza her zaman okumalarını tavsiye ediyoruz. Peki günde kaç saat kitap okuyorsunuz? Çocuğunuza günde kaç saat kitap okuyarak örnek oluyorsunuz? Hindistan, Çin ve Tayland’da ebeveynlerin haftalık okuma saatleri 10 saat civarındadır. Bizim durumumuzda 5 saate yakın. Çocuklarımıza ödev vermedik. Çocuklarımızın başarılı olmasını istiyorsak, akademik başarının istediğimiz yönde gelişmesini istiyorsak öncelikle üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu nedenle eğitim sürecine yönelik yaptığımız eleştirilerin bir şekilde kendimize dokunduğunun farkında olmalıyız. Çocuklarımızın eğitim sürecinden şikayetçiyiz. “Önce kendimiz düzene gireceğiz” dedi.
“BİRLİKTE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ”
Bakan Tekin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şubat tatilinde verilerimizin çocuklarımıza örnek olmasını, dijital bağımlılıkların ve varsa diğer bağımlılıkların azaltılmasını istiyoruz. Ailece keyifli ve keyifli vakit geçirmelerini istiyoruz. ev ortamında çocuklara, çocuklarla okuma etkinlikleri yapılmasına ve özellikle bu etkinliklerde gerçek çalışmalar yapan belediyelere.” Katılmalarını istiyoruz. Hepinizin çocukların ekonomik becerilerinin yanı sıra sanatsal ve sportif becerilerini de geliştirmek için çaba göstermenizi istiyorum. Hep örnek gösterilen ülkelere haksızlık yapıyoruz, sadece öğrenci ve okul üzerinden örnek vermeyelim. Toplum eğitimle çok ilgili. O perspektiften bakmamız lazım. Çocuklarımız “Başarısızlıklarından şikayet ediyorsak bu taşı hep birlikte kaldırmamız lazım” diye sözlerini tamamladı.
Açılış töreninin ardından İlçe Konağı’nı ziyaret eden Bakan Tekin, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’dan bilgi aldı.