Tüm paydaşların tedarik zincirinde önemli rolleri vardır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şap hastalığı tespit edilen sekiz işletmede kordon-karantina dahil tüm önlemlerin alındığını açıklamasının ardından bu hastalıkla ilgili detaylar merak konusu oldu.
Bakanlık, büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların hızla yürütüldüğünü duyurdu. BCC Catering Kurumsal Yönetim Sistemleri Müdürü ve Gıda Yüksek Mühendisi Hasret Topçu Acır, hastalığın belirtileri, yayılımı ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi vererek, “Tedarik zincirinde tüm paydaşların önemli rolleri var” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı tespit edilen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm önlemlerin alındığını, tüm büyükbaş hayvanların aşılanması için gerekli çalışmaların hızla yürütüldüğünü duyurdu. Sahada yapılan titiz çalışmalar sonucunda Türkiye’de ilk SAT-2 serotip şap hastalığı vakasının tespit edilmesinin ardından hastalığın detayları merak konusu oldu. Bilkent Holding çatısı altındaki Zirve Kurumsal Çözümler’in yüzde 100 Türk sermayeli iştiraki olarak ulusal ve uluslararası birçok platformda hizmet veren BCC Catering’in Kurumsal Yönetim Sistemleri Müdürü ve Beslenme Mühendisi Hasret Topçu Acır, hastalığın semptomlarını, yayılımını anlattı. Şap hastalığı ve alınabilecek önlemler. detayları aktardı. Acır, tedarik zincirinde tüm paydaşların değerli rollere sahip olduğunun altını çizdi.
“Düşük sıcaklıklara ve ani donma çözülmeye karşı çok dayanıklı”
BCC Catering Kurumsal Yönetim Sistemleri Müdürü Hasret Topçu Acır, şap hastalığı hakkında şu bilgileri verdi:
Ayak ve ağız hastalığı, toynaklıların akut, oldukça bulaşıcı ve zoonotik viral bir enfeksiyonudur. Hassas hayvan popülasyonlarında hastalığın bulaşma oranı yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle hastalık ekonomik, politik ve ticari açıdan değerlidir. Hastalığın etken maddesi ayak ve ağız virüsüdür. Virüs, fiziksel etkenlere karşı farklı hassasiyetler gösteriyor. Isıya dayanıklı. Düşük sıcaklıklara ve ani donma çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Enfekte karkaslarda laktik asit oluşumu nedeniyle hızla etkisiz hale gelirken, kanda, kemik iliğinde, lenf düğümlerinde ve iç organlarda uzun süre dayanabilir ve ani donmalarda iskelet kaslarında uzun süre aktif kalabilir.
“Sığırlarda ilk klinik bulgular ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalmadır”
Hastalığın yayılımı ve belirtileri hakkında da bilgi veren Acır, şunları söyledi:
“Hastalığı yaymanın en bariz yolu, virüsün havadaki solunum sistemidir. İnsanlarda nadiren enfekte hayvanlarla temas yoluyla veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfekte oldukları bildirilmektedir. Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içinde tükürük akışı başlar ve dil-diş etinde veziküller oluşur. Klinik bulgular hastalıktan şüphe uyandırsa da kesin tanı virolojik veya serolojik teknikler kullanılarak konur. Ayırıcı tanıda; topallık, mukozal erozyonlar, salya akması, burun akıntısı ve göğüs lezyonlarına neden olan enfeksiyonlar değerlendirilir.”
Hastalık kontrolü için üç ana strateji vardır.
Hastalığın kontrolü için 3 ana strateji olduğunu belirten Acır, “Şap hastalığının kontrolü için uygulanan 3 ana strateji var. Bunlar kesim, karantina ve aşılamadır. Bir ülke veya bölgede bu yöntem veya yöntemlerden hangisinin uygulanacağına karar verebilmek için öncelikle sosyo-ekonomik durum, hayvan varlığının durumu ve epidemiyoloji açısından hayvan varlığının durumu dikkate alınarak kar zarar analizleri yapılmalıdır. şap hastalığı ve iklimsel-coğrafi koşullar.
Yetiştiriciler ve veterinerler tarafından alınan önlemler
BCC Catering Kurumsal Yönetim Sistemleri Müdürü Acır, hayvan yetiştiricileri ve veteriner hekimlerin hastalığa ilişkin aldığı önlemleri ve yapılması gerekenleri özetledi:
- Ahır girişlerinde şap hastalığına karşı etkili dezenfektanlarla işlem görmüş paspaslar her zaman bulunmalıdır.
- Ahırlara bakıcılar dışında kimse alınmamalı, bakıcılar koruyucu giysi ve ayakkabı ile ahıra girmelidir.
- Sağımdan önce ellerin, otomatik sağım makinelerinin ve göğüslerin temizliğine dikkat edilmelidir.
- Yeni alınan hayvanlar 15 gün karantinaya alınmalı ve süre sonunda sağlıklı iseler diğer hayvanlarla birlikte getirilmelidir.
- Enfekte bölgelerden ot, saman gibi eserler alınmamalıdır.
- Hayvanlar sevkiyattan önce aşılanmalı ve üç hafta sonra sevkiyata izin verilmelidir.
- Hayvancılık bu konuda eğitilmelidir.
- Hasta hayvanlar ve sağlıklı hayvanlar hızla ayrılmalıdır.
- Hasta hayvanların bulunduğu yerler dezenfekte edilmelidir.
- Hasta hayvanların çöpleri yakılmalıdır.
- Evcil hayvan bakıcıları gitmeli.
- Şüpheli bir durum görüldüğünde en kısa zamanda veteriner hekiminize haber verilmelidir.
- Kesin teşhis için hastalıklı unsur en hızlı şekilde alınarak Şap Enstitüsüne gönderilmelidir.
- Hastalığın olduğu yere kordon konulmalı, çift tırnaklı hayvanların çıkması ve artefaktları durdurulmalıdır.
- Elde edilecek sonuç doğrultusunda hasta, şüpheli ve beş aylıktan küçük olanlar dışındaki tüm hayvanlar aşılanmalıdır.
- Ölü hayvanlar yakılarak veya gömülerek imha edilmelidir.
- Sahibinin talebi üzerine karantina bölgesinde kesilecek hayvanlara Hayvan Sağlığı Polisi kararları uygulanmalıdır.
“BCC Catering olarak gerekli önlemleri aldık”
BCC Catering olarak gerekli önlemleri aldıklarının altını çizen Acır, “BCC Catering olarak ISO 22000 standartlarına uygun, mevzuata uygun, satın alma kriterlerine uygun hammadde alımı yapıyoruz. Son dönemde yaşanan şap hastalığı ile ilgili olarak; Et aldığımız tedarikçilerimizin gerekli önlemleri almaları yönündeki taleplerimizi hızlı bir şekilde firmalara ilettik. Tedarikçiler ayrıca hayvanların kesit alınmasından önce yukarıdaki kurallara uyulacağını taahhüt etmişlerdir. BCC Catering ailesi olarak müşterilerimize lezzetli, zamanında, hijyenik ve sağlıklı gıda üretimi ve sunumunun takipçisi olmak için çalışmalarımızı gururla sürdüreceğiz.
BCC Catering Hakkında;
Zirve Kurumsal Çözümler bünyesinde 1993 yılından bu yana ulusal ve uluslararası birçok platformda hizmet veren Bilkent Holding çatısı altında %100 Türk sermayeli BCC Catering, catering ve restoran/cafe işletmeciliğinden oluşmaktadır. Hizmet kalitesinin sürekliliği için gerekli olan sağlıklı bilgi akışının yeterli bir ekip çalışmasından doğacağına inanan marka, çağın gerekliliklerini karşılayan ve ekip ruhuna sahip çalışanlardan oluşan departmanları ile ISO 22000 Gıda gerekliliklerini yerine getirmektedir. Türkiye’nin 30 ilinde 95 üretim tesisi ile maksimum ölçüde Güvenlik Yönetim Sistemi, 235 lokasyondaki 6 merkezi mutfağı ile günde 120.000’den fazla öğün üretim yapmaktadır. Türkiye genelinde ortalama 2800 çalışanı ile konusunda uzman ekibi, kaliteli iş ve hizmet anlayışı ile yemek üretim hizmeti veren BCC Catering, “Zamanında Lezzet” sloganıyla 30 yıldır iş ortaklarının analiz ortağı olmanın gururunu yaşıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı